شناسه خبر: 509667
جمعه 5 اردیبهشت 1404 08:03
به گزارش خبر پایگاه اطلاع رسانی سپهر، صنعت کفش کشور در حالی کماکان به صورت سنتی ادامه مسیر میدهد که حضور جوانان در این صنعت نوید بخش نفوذ تکنولوژیهای نوین و نگاههای نو در این صنعت است. این در حالی است که ارائه ایدههای نو می تواند مسیرهای جدیدی را پیش روی صنعتگران باز کند.
«محمدرضا تمنایی» یکی از جوانان فعال در این صنعت است که تحصیلات خود را در مقطع ارشد الکترونیک به پایان رسانده است و حدود ۵سال است با ثبت برند خود به طور تخصصی در حوزه تولید کفش بچهگانه فعالیت میکند. این در شرایطی است که وی مدعی است آنچه تولید میکند کارهای بهروز است و غالبا مشتریانی که خواهان کفشهایی در سطح خارجی هستند به این تولیدات راغب میشوند.
علم و سنت را با هم تلفیق کردهایم
تمنایی در ابتدا با تاکید بر اینکه در مجموعه خود کارهای بهروز تولید میکنیم، گفت: زیرههایی که ما برای محصولات خود استفاده میکنیم در بازار موجود نیست؛ یعنی کفش را از چین می آوریم، قالب زیره را میسازیم، مواد اولیه را تهیه میکنیم و توسط یکی از دوستان زیرههایی با استانداردها و نرمی مد نظر ما تولید میشود و در نهایت کفشهایی مشابه نمونه خارجی در بازار ارائه می دهیم. در واقع ما علم و سنت را با هم تلفیق کرده ایم و غالبا سبک و استایل کارهای ما به نحوی است که برای فروشگاههایی که کفشهای بچهگانه خارجی ارائه میدهند مناسب است و قشر متوسط رو به بالا که به دنبال کار خوب هستند مشتریان اصلی ما هستند. به عبارت دیگر کارهای ما به نوعی هایکپی از کفشهای خارجی است.
این تولید کننده کفش بچهگانه در خصوص تفاوت کفش های بچهگانه خارجی و ایرانی نیز گفت: تکنولوژی که برای تهیه زیره کفش بچهگانه در خارج استفاده میشود در ایران وجود ندارد و نرمی خاصی دارد که شاید همیشه حُسن محسوب نشود اما به هر حال این نرمی را تولیدات داخلی ندارند. در حقیقت کشورهای صاحب صنعت، در بخش بچهگانه پیشروتر هستند برخلاف داخل که به اصطلاح همه به نوعی دنبال لقمه آماده هستیم. به همین واسطه است که ما در مجموعه خود بر خلاف روال بازار، وقتی میخواهیم یک مدل را تولید کنیم چندین ماه پیگیر میشویم، کارهای مقدماتی را انجام می دهیم و روی آن کار می کنیم تا آن مدل به ثمر بنشیند.
تمنایی در پاسخ به این سوال که آیا بازار متوجه این تفاوت است یا خیر گفت: بله! غالبا مشتریان ما متوجه این تفاوت ها میشوند و کسانی که از ما کفش میگیرند اعلام می کنند که محصولات ما در سطح بالاتری نسبت به دیگر تولیدات قرار دارد.
در صنعت کفش تولیدکنندگان بیش از دیگر بخشها تحت فشار هستند
وی همچنین در پاسخ به این سوال که در بخش تولیدات بچهگانه پاشنه آشیل صنعت چیست و غالبا این بخش از چه کمبودهایی رنج می برد، گفت: در ابتدا باید بدانید که در صنعت کفش، تولید کننده کفش بیشتر از همه تحت فشار است چون مواد اولیه را باید حتما نقدی خریداری کند، هزینه و حقوق کارگران را باید به موقع پرداخت کند، اجاره بها و دیگر هزینهها را باید بپردازد و غیره. اما وقتی کفش تولید و آماده عرضه میشود بنکداران در پرداخت پول، تولیدکننده را بسیار اذیت میکنند. بنابراین عملا نقدینگی دست تولیدکننده نیست و لذا می توان گفت نبود نقدینگی دست تولید کنندگان در حال حاضر پاشنه آشیل صنعت است، به همین دلیل اغلب تولید کنندگان امسال راضی نبودهاند.
این تولیدکننده کفش بچهگانه ادامه داد: از سوی دیگر الان شاهد هستیم که کفشهای کتانی خارجی به راحتی وارد کشور و بازار میشود! در واقع وقتی کار بچهگانه چینی به راحتی وارد و با قیمتی نزدیک به تولیدات داخلی عرضه میشود مشتری راغب میگردد کالای خارجی را بگیرد و از منِ تولید کننده داخل خرید نکند. مساله اینجا است که تا چند سال پیش هزینههای وارد کردن کفش خارجی بالا و هزینه تولید کفش در داخل پایین بود و لذا واردات چندان به صرفه نبود اما وقتی دلار تا به این حد بالا رفته هزینههای تولید هم به شدت بالا رفته است و لذا قیمت محصولات خارجی با ایرانی به یکدیگر نزدیک شده و غالبا مشتری راغب است که محصول خارجی خریداری کند.
تنوع زیره در بخش کفش بچگانه بسیار کم است
وی خاطر نشان کرد: مساله اینجا است که به دلیل سهلالوصول شدن دسترسی به کفشهای وارداتی الان بخش کمی از سبد کالایی مغازه دارانی که مشتری ما هستند به تولیدات و محصولات ما اختصاص داده میشود و غالبا کارهای خارجی عرضه میگردد و این امر برای آینده تولید داخل قطعا تبعات خواهد داشت. به نحوی که متاسفانه در حالی که قیمت تولیدات ما ۲۰۰ الی ۳۰۰ هزار تومان هم از نمونههای خارجی ارانتر است اما میل به خرید کفش بچهگانه خارجی بیشتر است آن هم به این دلیل که در فرهنگ ما به تولید ملی ارزش گذاشته نمیشود و مغازه داران هم ترجیح میدهند کالای خارجی عرضه کنند تا بهتر بفروشند.
تمنایی در خصوص دیگر چالشهای صنعت کفش به ویژه در بخش بچهگانه گفت: چالش دیگر ما تولید کنندگان کفش بچهگانه این است که تنوع مواد اولیه و به ویژه زیره در بچهگانه بسیار کم است؛ یعنی تولیدکننده داخلی مشابه EVA خارجی نمی تواند در داخل تولید کند و یا برای تولید کننده صرفه اقتصادی ندارد که EVA نرم مناسب کفش بچگانه تولید کند و این امر تا حدودی تولیدکننده کفش بچهگانه را در محدودیت قرار میدهد.
نباید اجازه واردات کفش را بدهند
تمنایی با بیان اینکه شرایط به نحوی است که ما توان رقابت با کفش خارجی را نداریم، افزود: این در حالی است که اگر مواد را تامین کنند و زیره خارجی به ما ارائه بدهند ما هم تولیداتی خواهیم داشت که با قیمت مناسبتر و با همان کیفیت یا حتی با کیفیت بالاتر از نمونههای خارجی تولید خواهیم کرد. بنابراین تولیدکننده در این وضعیت بسیار متضرر میشود. لذا کفش جزو محصولاتی است که نباید اجازه واردات آن را بدهند.
وی در خصوص تبعات حذف ارز نیمایی و تاثیری که بر بازار خواهد گذاشت نیز گفت: با حذف ارز نیمایی قطعا وضعیت بازار بدتر میگردد و تورم بیشتر میشود چون یکسری مواد اولیه به ویژه در صنعت زیره سازی با ارز نیمایی وارد میشود و قائدتا با حذف ارز نیمایی این مواد گران میشود و به نوعی یک شوک در قیمت کالاهای تولیدی ایجاد خواهد شد.
قدردان زحمات پیشکسوتان صنعت هستیم
این پیشروی صنعت همچنین در پاسخ به این سوال که اصولا نگاه پیشکسوتان به جوانانی که وارد صنعت کفش شدهاند و فعالیت میکنند چگونه است، گفت: بنده با حاج آقا زبرجدی که حکم پدر بنده را در این صنعت دارد در ارتباط هستم و بنده را همواره به شخصه ترغیب به ادامه راه میکنند. بنابراین خوشبختانه پیشکسوتان و کهنه کارانی که طی این چندسال با آنها همکاری داشتهام بسیار کمکحال ما هستند و دوست دارند این صنعت پیشرفت کند. به نحوی که چندی پیش تعدادی از قدیمیهای صنعت از جمله حاج آقا زبرجدی ۱۷ساعت پرواز و سختی راه را تحمل کردند تا بتوانند محصولات و نمونه کارهای ما را در کشور کوبا به نمایش بگذارند و قدردان این پشتکار و پشتیبانی این عزیزان هستیم.