شناسه خبر: 510937

دوشنبه 6 مرداد 1404 11:03

آغاز مأموریتی نوین برای نجات اقیانوس‌ها

ایستگاه قطبی «تارا» در دل یخ‌های شمال

به گزارش گروه علم و فن آوری_پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت، با استقرار در دل یخ های قطب شمال مأموریت‌های ۱۴ ماهه ایستگاه قطبی تارا شروع می شود. تارا به شکلی طراحی شده است که بتواند در طول سفرهای اکتشافی ۱۴ ماهه، به‌صورت طبیعی با جریان‌های یخی رانش کند و هم‌زمان، داده‌های علمی دقیقی درباره شرایط اقلیمی، زیستی و فیزیکی منطقه جمع‌آوری کند.

در تاریخ ۸ ژوئیه ۲۰۲۵، این ایستگاه بندر لانگیربین نروژ را به مقصد یخ‌های قطب شمال ترک کرد تا به کشتی یخ‌شکن تحقیقاتی پولار‌استرن (Polarstern) که تحت نظارت مؤسسه آلفرد وگنر آلمان فعالیت می‌کند، ملحق شود. این کشتی مسیر دستیابی به منطقه یخ‌زده را برای ایستگاه هموار کرد.

به گفته شرکت تارا اوشن، اکنون ایستگاه «به صورت داوطلبانه در یخ گرفتار شده» تا مرحله آزمایشی رانش طبیعی خود را آغاز کند. گام نهایی پیش از رانش بزرگ ۲۰۲۶ هدف از این مرحله، فراهم‌سازی شرایط لازم برای اولین رانش علمی کامل ایستگاه است که در سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد شد.

در این مدت، تیمی از متخصصان در حال انجام تنظیمات نهایی، بررسی عملکرد سازه و آزمایش تجهیزات علمی هستند. به گفته بنیاد تارا، این رانش آزمایشی فرصتی حیاتی برای ارزیابی آمادگی کامل این سازه پیشرفته به‌شمار می‌رود.

بدنه‌ای مقاوم، طراحی‌شده برای یخ‌های سخت ایستگاه قطبی تارا با بدنه‌ای از آلومینیوم تقویت‌شده ساخته شده و می‌تواند در برابر فشار شدید توده‌های یخی و دمای پایین تا منفی ۵۲ درجه سانتی‌گراد مقاومت کند.

این ایستگاه ظرفیت میزبانی از ۱۸ تا ۲۰ نفر از اعضای تیم‌های علمی را دارد و تمامی نیازهای پژوهشی، آزمایشگاهی و زیستی برای اقامت بلندمدت در محیط یخی در آن پیش‌بینی شده است.

تارا؛ پیشگام علم اقلیم و اقیانوس بنیاد تارا اوشن از سال ۲۰۰۳ تاکنون با استفاده از کشتی‌های تحقیقاتی مانند سکونر تارا، نقش مهمی در جمع‌آوری داده‌های زیستی و اقلیمی از سراسر اقیانوس‌های جهان ایفا کرده است.

پروژه‌های این بنیاد منجر به کشف میلیون‌ها ژن ناشناخته، مطالعه بر آلودگی‌های پلاستیکی و بررسی میکروارگانیسم‌های دریایی شده‌اند و اکنون، مأموریت جدید در قطب شمال به‌عنوان گامی مهم در جهت درک پویایی یخ‌های قطبی و اثرات گرمایش زمین شناخته می‌شود.